Az angol nyelvtan nem bonyolult matematikai képlet

Nem egyedi jelenség, ha valaki utálja az angol nyelvtani feladatokat.

A diákjaim gyakran kritikusan felteszik nekem a kérdést, hogy miért szánok annyi időt az angol nyelvtan megtanítására, és az a tapasztalatom, hogy sokan nehezen szánják rá magukat arra, hogy eminens diák módjára elkészítsék a házinak feladott gyakorló feladatokat. Hogy miért fontos a nyelvtan?

Angol nyelvtan nélkül nincs sikeres nyelvvizsga

Jó, ha tudod, hogy minden nyelvvizsgatípusban vannak olyan feladatok, amelyek a nyelvtani tudásodat ellenőrzik így-vagy úgy, ezért az angol nyelvtan alapos ismerete nélkül lemondhatsz az eredményes vizsgáról. Nemcsak az írásbeli teszteken, hanem a szóbelin is figyelnek erre a részre, sőt, van, ahol keményen lepontoznak, ha pl. összekevered az igeidőket.

A nyelvtani tudás nemcsak akkor fontos, ha nyelvvizsgát akarsz szerezni, hanem ahhoz is elengedhetetlen, ha angolnyelvi környezetben akarsz dolgozni. Ha te is külföldön tervezed az életedet, ne gondold, hogy elég, ha megtanulsz néhány alapkifejezést, és azokat rakosgatod egymás mellé ihletszerűen.

Néhányszavas angol nyelvtudás még egy mosogatói munkához is kevés.

Az Angliában élő magyarok mindig hangsúlyozzák, hogy egy igénytelen, néhányszavas nyelvtudás még egy mosogatói munkához is kevés. Ha komolyabb szellemi munkát akarsz találni magadnak, akkor pedig elengedhetetlen, hogy választékosan tudd kifejezni magad bármilyen témával kapcsolatban, aminek része az is, hogy nyelvtanilag pontos legyél.

Nemcsak a munkában, hanem a mindennapi életben is fontos, hogy meg tudd mutatni a személyiségedet, aminek része az is, hogy igényesen beszélsz, vagy hogy néha megvillantod a humorodat.

Az akcentus jópofa, de egy idő után ez már nem lesz érdekes, és ekkor zavarni fog, hogy a hiányzó nyelvtudásod miatt nem fogják látni, hogy egy intelligens és szellemes ember vagy.

Tőmondatokban beszélve, hanyagul egymás mellé pakolt szavakkal , hibás angol nyelvtani szerkezetekkel pedig nehezen fogod elérni, hogy ezt meglássák benned.

Az angol nyelvtan tanulható

Az angol nyelvtan kevésbé bonyolult, mint a neolatin nyelvek ragozási szabályai, ezért elég, ha naponta 10-15 percet szánsz arra, hogy kitölts néhány online gyakorló feladatot, vagy megtanulj néhány kivételes igét.

A rendszeres gyakorlással egy idő után át fogod látni az elsőre bonyolultnak tűnő igeidőket, ettől kezdve pedig nyert ügyed van; minden más könnyebben fog menni, ha elegendő időt fordítasz a rendszeres gyakorlásra.

Sarkadi Mária

Szerző: Sarkadi Mária

Sarkadi Mária tanár és újságíró végzettséggel rendelkezik, de főállásban a versenyszférában dolgozik. Korábban élt Angliában, de tanult Olaszországban is, tanított idegen nyelveket, így nyelvtanári, angliai tapasztalatait is megosztja veletek. Arról is fog írni, hogyan lehet könnyen boldogulni, ha a munka miatt külföldiekkel kell idegen nyelven kapcsolatot tartani.

Cikk megosztása

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

4 × 4 =