Vendégposzt: Az angol nyelv logikája

Béres Miklóst úgy is ismerheted, mint aki azokat a bizonyos Angol hétvégéket tartja.

Ha esetleg még nem hallottál róla, ő az a “csodabogár” aki a fejébe vette, hogy megérteti veled az angol nyelvet könnyen, gyorsan, egy életre. Jól hangzik, ugye?

Ha olvasod az oldalunkat egy ideje, tudod, mi a véleményem a gyorstalpaló angol nyelvtanfolyamokról; mégis Miklós módszere egészen más.

Nem azt mondja, hogy 50 óra alatt megtanulsz felsőfokon. Nem fog álmodban megtanítani idegennyelven. Azt vállalja, hogy egy hétvége alatt megérteti veled az angol nyelvtan logikáját: saját szellemi térkép alapján, logikai minták alapján, koncepció szerinti tanulás által.

Mit is jelent mindez a gyakorlatban?

 

Saját szellemi térkép

A módszer segítségével:
Háromdimenziós szellemi térképet alkotsz. Meglátod a nyelv belső működését. Megtanulod, hogyan kell ránézni egy angol mondatra, és hogyan alkothatod meg azt.

Megszületik benned a nyelv érzete.

A nyelv a gondolkodásunkat tükrözi. Azt tudjuk mondani, amire gondolni tudunk. Éppen ezért alakult ki. Ezért a saját gondolataid, saját kapcsolódási pontjaid elengedhetetlenek a nyelv megértésében.

 

Logikai minták alapján

Az angol nyelv logikája rendszer egyszerű képleteket ad a kezedbe a nyelv lebontásához és a mondatok megalkotásához.

A segédigék, a szófajok és az igeidők harmóniájának megismerésével többé nem lesz félelmetes az idegen nyelv – logikus építményt látsz majd benne, amely a szemed láttára bomlik érthető és újraalkotható elemekké.

 

Koncepció szerinti tanulás

A koncepciók mentén összehasonlíthatatlanul gyorsabb a tanulás. Nem elemeket tanulsz, hanem építőkockákat, amelyekre az egész angol nyelv épül. Egészében láthatod át a működését, és biztos lehetsz benne, hogy helyes mondatokat alkotsz.

Az angol nyelv logikája rendszer azért jött létre, hogy koncepciókkal helyettesítse a definíciókat.

Logikus rendszereket nagyon gyorsan tanul az emberi agy. Gondolj bele! Mennyi idő alatt értesz meg egy bonyolult társasjátékot? Két, legfeljebb három óra. Ha úgy tetszik, az angol nyelv sem más, mint egy játék, kötött szabályokkal. Mégis úgy tanuljuk, mint tananyagot, önkényes információhalmazt. Mintha meg kellene jegyezni a következő számsort:

714212835424956637077849198105112119126133140147154161168175182189196203210217224231238245

A számsor újraalkotásához (a 7 többszöröseinek számjegyei) két koncepciót (a tízes számrendszert és az összeadás fogalmát) kell ismerni, míg memorizálásához 90 elemet kell fejben tartani.

Hasonló módon csökkenthető a megtanulandó elemek száma bármilyen rendszeren belül – az angol nyelv esetén is.

 

A rendszerről bővebben a www.angolhetvege.com oldalon olvashatsz, Miklós pedig időről-időre eljön hozzánk és megoszt veletek egy-egy módszertani okosságot, vagy az angol nyelvtanhoz kapcsolódó magyarázatot.

Piroska Tímea

Szerző: Piroska Tímea

Piroska Tímea 15 éve nyelvtanár, felnőttképzési szakértő, tagja a Nyelvtanárok Nemzetközi Egyesületének. Leginkább felnőtt nyelvtanulókkal foglalkozik, motiváló órákat tart és kommunikációs gátakat tör át. Saját nyelviskolát vezet, ami vállalati nyelvoktatásra szakosodott.

Cikk megosztása

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

kettő × négy =