3 IGAZÁN vicces, szórakoztató feladat

A nyelvtanulás szórakoztató oldala? Igen, van ilyen!

‘A tanulás uncsi.’ ‘A nyelvkönyvek egyhangúak.’ ‘A tanárom túl szigorú.’ Hányszor, de hányszor hallom ezeket a kifogásokat, amikor nyelvtanulásról van szó! NOS, rajtad is múlik! Miért ne szórakozhatnál néha egy kicsit tanulás közben? A következő 3 feladat a szókincsed és részben kommunikációs készséged fejlesztését célozza.
A sor ezzel nem ér véget, még jelentkezünk hasonló listákkal ezen a weboldalon.

1. Olvass VICCEKET! Írj vicceket!

Az interneten elég beírnod a keresőbe, hogy ‘viccek’, persze a tanult nyelven, és máris kimeríthetetlen tárházát találod a jó és kevésbé jó tréfáknak. De itt még nem ér véget a történet. Ha már, némi szótárazás árán, kiszórakoztad magad, idézd fel kedvenc magyar vicceidet! Próbáld meg megfogalmazni őket a célnyelven.

2.  Játssz SZÓKIRAKÓT!

Társaságban és egyedül is játszhatod. Megvásárolható (angolul: SCRABBLE) bármelyik játékboltban. HA esetleg vékony a pénztárcád, magad is gyárthatsz némiképp egyszerűsített játékot a következő módon:

  • vágd ki az angol ABC betűit 2 vagy 3 szettben kartonból. A gyakrabban használt betűk 1, míg a ritkábbak 2 pontot érnek. Ezt a betűk hátoldalára is ráírhatod. Vagy akár adj véletlenszerű pontokat a betűknek.
  • készíts egy 15×15 négyzetes hálót jó nagy rajzlapra. Színezd, dekoráld tetszés szerint.
  • a betűkből kirakott szavakhoz keresztben és hosszában értelemszerűen csatlakozhatnak más szavak, de értelmetlen szavak nem szerepelhetnek a hálóban, még véletlenül sem.
  • ha ketten játszotok, lehet bonyolítani a feladatot. Aki többet dob dobókockával, az rakhat ki újabb szót. A betűkészletet használhatjátok közösen, vagy a játék elején elfelezhetitek.
  • a játék akkor ér véget, ha a hálóba több szót nem lehet kirakni. Vagy játszhatsz időre is: hány szót tudsz/tudtok kirakni pl. fél perc alatt?
  • lehet szigorítani: csak 3, 4 vagy 5… betűs szavakat fogadtok el. Vagy: egy adott témakör köré (pl. munka, iskola, tánc, sport) csoportosított szavakat kell kirakni.
  • a nyertes, aki több pontot szerez a betűkből. Ha egyedül játszol, mérheted az idődet vagy a pontszámodat.
  • jó, ha kéznél van egy szótár, hiszen a játék csak helyesen írott szavakkal játszható, melyeknek tudod a jelentését is!

3.  KERESZTREJTVÉNY.

Egyszerűsített változat.

  • Írj le 15-20 szót a jelentésével együtt! A hagyományos vagy skandináv rejtvény szerinti hálóban helyezd el az idegen szavakat. A hagyományos rejtvény esetében külön add meg a számozott függőleges és vízszintes sorok megfejtését. A skandiban kicsit többet kell rajzolnod: kis négyzetekben szerepelnek a meghatározások.
  • Add fel a rejtvényt a barátaidnak, tanulótársaidnak.

Jó szórakozást! 🙂

Sebestyén Hedvig

Szerző: Sebestyén Hedvig

Több, mint 20 éve oldja fel a nyelvtanulók gátlásait. Ezernél is több tanítványa tanult meg angolul sajátos, egyedi humorral átitatott óráin.

Cikk megosztása