Angolul tanulsz? Legyen nálad szótár!

A szótár, ha nem is minden szituációból képes kirántani az embert, de az biztos, hogy egy aktív nyelvtanuló számára elengedhetetlen jelentőséggel bír annak kérdése, hogy van-e nála. És igen. Minden eshetőségre!

 

Hiszen akkor rögzül legjobban egy szó, ha akkor nézed meg, mit jelent, amikor éppen szükséged van rá. Egyébként csak szóhalmazokkal találkozol, s jóval nehezebb egy aktuálisan érdektelen szójelentést magadévá tenni, mint abban a pillanatban, amikor éppen tudni szeretnéd, hogy miképpen is állnak a dolgok a jelentésével és a felhasználási lehetőségeivel kapcsolatban. Legyen szó akármiről is, egész biztos, hogy csak a hasznodra válik, ha a lehető legtöbb adandó alkalommal előkapod a szótárat. Talán nem jegyzel meg azonnal mindent, talán már egy óra múlva sem fogsz rá emlékezni, de a tapasztalatok mégiscsak azt mutatják, hogy a tudatos és önálló szótárhasználat rengeteget és nagy tempóban fejleszt.

 

A legjobb, ha egynyelvű szótárad is van, hiszen az segít a legtöbbet, ha eleve szövegkörnyezetben látod a keresett szót, vagy szóösszetételt, s esetleges alternatíváival is azonnal találkozol.

Az egynyelvű szótár is legalább ilyen fontos, de azt inkább csak akkor használd, ha nem vagy biztos abban, hogy jó helyen jársz a pontos szójelentést illetően.

 

Szerencsére ma már az okostelefonok világában egy kattintással letöltheted a legjobban használható variációkat, ha segít, gyakran még hangos szótár formátumban is. Akadály tehát nincs. Csak akarnod kell és tudatosan rajta lenned a feladaton.

 

Egy dologra azonban nagyon figyelj, főleg akkor, ha nyelvvizsgára készülsz: aminkor csak teheted, használj nyomtatott szótárat! Talán nem is hinnéd, de gyakorlatra van szükség ahhoz is, hogy hatékonyan és a lehető leggyorsabban szótárazz. Akinek van gyakorlata a dologban, másodpercek alatt megtalálja, amit keres, illetve értelmezi a jelzeteket, míg a kizárólag internetes, vagy más digitális szóárakat használók nehezebben boldogulnak.

 

Gyakorold hát a szótárazás is, s minden adandó alkalommal üsd fel a megfelelő szakasznál!

A szótár legyen veled!

Szerkesztőség

Szerző: Szerkesztőség

Cikk megosztása

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

7 + 12 =