Az angol tanulás rejtett titka

Nyelvtanárok ezrei osztják meg angol nyelvtanulási – tanítási tapasztalataikat különböző portálokon, konferenciákon, blogokon, leggyakrabban előforduló tanácsok közül szemezgettem nektek.

Ne költsd az angol tanulásra szánt pénzed csodamódszerekre!

Nem létezik olyan nyelvtanfolyam, ahol 60 óra alatt 600 órányi angol nyelvtudást tudsz elérni. Felesleges pénzkidobás az ilyen nyelviskolába beiratkozni, hiszen számos kutató és tanár is megállapította már: az egyetlen módszer a hatékony nyelvtanulásra az az, ha energiát fektetünk bele rendszeresen, napi szinten.

Ne akarj úgy tanulni, mint a gyerekek

A hangzatos szlogen, hogy tanuld úgy az angolt, mint az anyanyelvedet sajnos nem fogja kiváltani az erőfeszítést. Arról nem is beszélve, hogy az az állítás, hogy a gyerekek könnyebben tanulnak nyelveket, ilyen formában csúsztatás. A felnőttek felnőttek, és egyszerűen más módszerek működnek náluk, mint a gyerekeknél. Gondolj csak bele, mennyi idő, amíg egy gyerek elsajátítja az anyanyelvét? Van ennyi időd, vagy tavasszal már nyelvvizsgára mennél? Na ugye…

Találd meg a TE módszered

Ha naponta csak 5 perc angoltanulás fér bele az életedbe, akkor is lehetsz sikeres! Sőt! A nyelvtanulás legnagyobb titka, hogy rendszeresen foglalkozz vele, keress olyan nyelvleckéket, amikkel élvezetessé teszed a tanulást. Ha ez a zenehallgatás, legyen az, ha keresztrejtvény-fejtés, akkor foglald el azzal magad, de tedd rendszeresen. És persze, ha alkalomadtán kimarad egy-két nap, ne csüggedj, tökéletes ember mg nem született.

Anyanyelvi közeg

Talán nem fog tetszeni, amit írok, de ettől még igaz: az élőnyelvi kifejezések, szleng, leggyakoribb szóösszetételek nagyrésze nem található meg a nyelvkönyvekben… Járj olyan helyekre,ahova külföldiek járnak, fogadj coachsurfereket otthonodba, vagy keress olyan online közösségeket, ahol angol anyanyelviekkel tarthatod a kapcsolatot.

Lépj ki a komfortzónádból

Ha már általános témákban jól boldogulsz, iratkozz fel angol nyelvű bulvárújságok hírlevelire, és olvasd is el az ajánlott cikkeket. Pár hét alatt olyan szavakat fogsz tanulni, amiknek a létezéséről sem tudtál eddig. Ha már kényelmesen mozogsz itt is, tedd magasabbra a lécet. Olvass politikai cikkeket, vagy iratkozz be egy ingyenes online-kurzusra a téged érdeklő témában, atomfizikától, zeneelméleten, történelmen keresztül a pszichológiáig vagy orvostudományig is akár. A legismertebb online kurzusokat kínáló oldalak listáját itt találod:
Tanulj online, angol nyelven, külföldi egyetemeken!
Egyetértesz velem? Vagy más véleményed van? Kérlek, oszd meg velem kommentben!

 

 

Piroska Tímea

Szerző: Piroska Tímea

Piroska Tímea 15 éve nyelvtanár, felnőttképzési szakértő, tagja a Nyelvtanárok Nemzetközi Egyesületének. Leginkább felnőtt nyelvtanulókkal foglalkozik, motiváló órákat tart és kommunikációs gátakat tör át. Saját nyelviskolát vezet, ami vállalati nyelvoktatásra szakosodott.

Cikk megosztása

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

1 × 2 =