Gondolkodj angolul!

Amiről most szeretnénk szót ejteni, talán az egyik legnagyobb kihívás, amivel az angol nyelvtanulás során szembesülnöd kell, ugyanakkor el kell mondjuk: ha sikerül magadévá tenni az idegennyelvi gondolkodást, akkor megtanultál angolul.:-)

 

Nem túlzás, hiszen a leglényegesebb, s egyben az utolsó lépcsőfok a gondolkodás megértése. Igaz ugyan, hogy sohasem lehet elég jól megtanulni egy nyelvet, még az anyanyelvi szépírók is sokszor ütköznek önnön nyelvi akadályaikba, s határaikba, így persze némileg filozofikusan azt is megállapíthatjuk egyben, hogy sohasem tanulhatunk meg teljesen angolul, bár ebben az értelemben nem sohasem fog feltűnni az a bizonyos rés a pajzson. Ha egy ritka és egyébként is speciális szó, vagy kifejezés nem jut az eszedbe, körbeírhatod egész nyugodtan…

 

No de visszakanyarodva a nyelvi gondolkodáshoz: valóban nincs ennél fontosabb. A 20. század nagy, meghatározó nyelvészei ( így például Saussure is, csakhogy a legnagyobbat említsük) arra a megállapításra jutottak, hogy a nyelv és a gondolkodás nem választhatóak szét egymástól, s egy ember gondolkodását nagyban befolyásolja annak kérdése, hogy milyen nyelven teszi azt.

Ha tehát folyékonyan és teljes átéléssel szeretnél angolul beszélni, meg kell értened az angol nyelvhasználat logikáját. Ehhez az első és legfontosabb lépés az, hogy felejtsd el a gyors fejben fordítást. Ha arra pályázol, hogy villámgyorsan tudj agyban magyarról angolra és vica versa fordítani, akkor nagyon rossz úton jársz. Ha angolul beszélsz, főként olyan esetben, amikor anyanyelvi beszélővel állsz diskurzusban, egyszerűen nem teheted meg, hogy a fejben fordítgass.

Csak akkor fogod igazán jól megérteni beszélgetőpartnered, ha felveszed gondolkodásának fonalát.

 

Mindehhez nagyon lényeges, hogy tanulás során ne csupán kifejezéseket jegyzetelj, de részletesen írd le magadnak, hogy mely nyelvi megoldásokat mely szituációkban használja az angol! Jöjj rá a trükkjeire! És közben legyél tisztába azzal, hogy nincs olyan nyelvtani bravúr, amit odafigyeléssel és gondolkodással ne lehetne elsajátítani.

Azt persze nem tagadjuk, hogy mindez idő kérdése.

Szerkesztőség

Szerző: Szerkesztőség

Cikk megosztása

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

négy + egy =