4 tipp, hogyan tanulhatsz hatékonyan nyelvet

A nyelvtudás ma már elengedhetetlen; nemcsak akkor, ha új állást keresel, hanem akkor is, ha jelenlegi munkahelyeden szeretnél feljebb lépni a ranglétrán. Alkalmazottként még elegendő lehet egy alap- vagy középfokú angol; de ha középvezető szeretnél lenni, érdemes feltornásznod a tudásodat tárgyalóképes szintre. Könnyebbséget jelent, ha lehetőség van a cégnél nyelvtanulásra; azonban ez nem elég, ha otthon nem gyakorolsz. Nem csak intézményi keretek között sajátíthatsz el egy nyelvet, hanem az alábbi tippek segítségével egyedül, otthon is; de ezeket természetesen a céges tanfolyam kiegészítéseként is alkalmazhatod.

 

  1. Sokkal könnyebben rád ragad egy nyelv, ha körülveszed magad vele. Gondolj bele: egy kisgyermek is pontosan így sajátítja el az anyanyelvét. Igaz, felnőttként a legtöbben már kicsit kevésbé fogékonyak erre, de érdemes próbálkozni, hiszen ez a megoldás inkább tűnik szórakozásnak, mint tanulásnak. Amikor csak teheted, nézz filmeket eredeti nyelven, azonos nyelvű felirattal, hallgass zenét, nézz a hobbiddal kapcsolatos oktatóvideókat a YouTube-on; és amikor információkat keresel az interneten, azt is az adott nyelven tedd.

 

  1. A belváros tele van külföldi turistákkal: szinte bárhol találkozhatsz velük, amint tanácstalanul bámulják a térképet. Ne várd meg, amíg odalépnek hozzád segítséget kérni; kezdeményezz te. Ráadásul így azzal a gondolattal térnek majd haza, hogy a magyarok milyen kedvesek és segítőkészek.

 

  1. Szórakozóhelyen szintén bátran beszédbe elegyedhetsz külföldiekkel. Ne tartson vissza, ha esetleg még nem tökéletes a nyelvtanod, vagy szegényes a szókincsed. Ez nem vizsga; biztosan egyikük sem fog javítgatni, hiszen a lényeg, hogy megértsétek egymást.

 

  1. Ha zenét hallgatsz, ne csak a dallamra, hanem a szövegre is figyelj: bár a popzenei alkotások nem feltétlenül tartalmaznak magvas gondolatokat, még ilyenre is bukkanhatsz. Meg fogsz lepődni, egy-egy dal mennyire másról szól, mint a dallama vagy a hangulata alapján gondoltad volna. Ha nem értesz valamit, keress rá a dalszövegre az interneten.

 

Ha rendszeresen gyakorolsz a fentiek segítségével, észrevétlenül is rád ragad a nyelv, és még észre sem fogod venni, hogy tanulsz – ha csak azon nem, hogy a céges nyelvtanfolyamon rendszeresen megdicsérnek majd, milyen gyorsan fejlődsz.

Szerkesztőség

Szerző: Szerkesztőség

Cikk megosztása

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

húsz − négy =