Hogyan válassz tanárt az angol tanuláshoz?

Gondolom, nagyszerű tanárt szeretnél. Olyat, akivel élvezetes az angol nyelvtanulás, aki úgy magyaráz, hogy rögtön megérted az angol nyelvtan legsötétebb bugyrait is. Aki amellett, hogy jófej, motivál és fenékbe is billent ha kell. Hogy találod meg őt?

Íme 5 szempont, amit figyelembe kell venni, mielőtt nyelvtanárt választasz az angol tanuláshoz:

  1. Anyanyelvi vagy sem?

Bár elsőre vonzónak tűnhet, hogy egy igazi angol vagy amerikai (ausztrál, ír, stb.) tanítson, ha kezdő-középhaladó szinten vagy, felejtsd el ezt az opciót. No meg akkor is, ha olyan nyelvvizsgára készülsz, ahol hangsúlyos a nyelvtan. A legtöbb Magyarországon órát adó külföldi egy 4 hetes gyorstalpaló után már nemzetközi nyelvtanári papírt kap (hozzáteszem, hogy ez a bizonyos CELTA- bizonyítvány nemzetközileg elismert, és nagyon gyakorlatias a tanárképzésük mind a 4 hete), de interjúztattam már olyan tanárt közülük, aki a Present Perfect helyett a Folyamatos múlt időt kezdte magyarázni a próbaórán.

Ugyanakkor vitathatatlan érdemük, hogy remek társalgópartnerek, szókincset és beszédfolyékonyságot érdemes velük/általuk elsajátítani. Óradíjuk magasabb, mint egy magyar anyanyelvű tanáré, és ritkán számlaképesek.

  1. Olcsó vagy drága?

Kisebb városokban, vagy egyetemisták hirdetnek akár már 1000 Ft/45 percért is, a felső határ pedig a csillagos ég is lehet. A nyelvoktatási piac is olyan, mint minden más szolgáltatási piac: van, hogy mázlid van és olcsón is kifogsz jó tanárt, de az alacsony árkategória esetén nem mindig garantált a minőség. Az átlagos magánóra díja Budapesten 2500 Ft körül mozog /45 perc, de az igazán csúcs tanárok akár 3500-5000 Ft-ot is elkérhetnek ugyanennyi időért. Persze nem mindegy, hogy 1000 Ft-ot kidobsz az ablakon óránként, mert nem fejlődsz, vagy picit többet fektetsz be, de biztosan megtérül. Ha valaki olcsón kínálja a nyelvórákat, annak lehet az az oka, hogy nem rendelkezik elég tapasztalattal, vagy nem talál elég magántanítványt. Az igazán jó magántanárnak mindig sok órája van, és könnyen talál új tanítványokat.

 

  1. A pudig próbája az evés

Kérdezd meg, hogy van e lehetőség próbaórára. Ne várd el azt, hogy egy 90 perces próbaórát kapsz ingyen (bár van, aki ezt is gond nélkül felajánlja), de lehet, hogy mondjuk féláron számítja fel az első alkalmat. Megbeszélés kérdése, hogy pl. 45 percet kipróbálhatsz ingyen. Számos variációja lehet a próbaórának, kérd a lehetőséget, hiszen honnan tudhatnád, hogy a tanár számodra megfelelő lesz? Lehet, hogy az ismerőseid ódákat zengnek róla, de valami miatt a kémia köztetek nem működik.

  1. Online angol vagy személyes angol tanítás?

A Skype alapú órák kezdenek elterjedni, és számos előnye is van mind a tanár, mind a nyelvtanuló szempontjából. Sok időt lehet vele spórolni, mert nem kell utazással plusz perceket/órákat tölteni, igénybe veheted bárhonnan: az otthonodból, a munkahelyedről, az iskoládból akár, vagy épp egy kávézóból. Sajnos pont ugyanez lehet a hátránya is: sokkal egyszerűbb lemondani egy online órát, kisebb felelősséget érzel ilyenkor, hiszen sem neked sem a tanárnak kell kimozdulni otthonról.

  1. Egyéni vagy csoportos angol nyelvtanfolyam?

Általában ezt is a pénztárca dominálja. Az egyszemélyes tanfolyam mindig többe fog kerülni fejenként, mint egy csoportos. Ilyenkor azonban a tanár csak veled foglalkozik, a te egyéni haladási ütemednek megfelelően alakítja ki a tananyagot. A kiscsoportos képzés ennek egy gazdaságosabb változata lehet: még itt is kellő figyelmet kapsz, van lehetőség pármunkára, projekt-feladatokra, változatos, játékos órákat lehet így tartani. A nagycsoportos képzés a legolcsóbb – itt azonban számíts arra, hogy a tanmenet sebessége a többségtől fog függni, és bár pármunkák, csoportmunkák lehetségesek, összességében a legkevesebb személyes figyelmet itt kapod.

Piroska Tímea

Szerző: Piroska Tímea

Piroska Tímea 15 éve nyelvtanár, felnőttképzési szakértő, tagja a Nyelvtanárok Nemzetközi Egyesületének. Leginkább felnőtt nyelvtanulókkal foglalkozik, motiváló órákat tart és kommunikációs gátakat tör át. Saját nyelviskolát vezet, ami vállalati nyelvoktatásra szakosodott.

Cikk megosztása

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

4 + nyolc =