Meg lehet tanulni tanár nélkül angolul?

Manapság már szinte közhelyszámba megy hangoztatni, hogy az angol a világ legkönnyebben megtanulható nyelve, s hogy bárki képes lehet a nulláról is használható középszinten elsajátítani akár egy év intenzív tanulással. Azért ne feledjük, hogy olyan eredmény nincs a világon, ami a semmiből következne, de ennél is fontosabb, hogy az emberek közel 80%-a igényli a tanári segítséget.

Az interneten elérhető oktatóanyagok rengeteget tudnak segíteni, s valóban sokan vannak, akik képesek csupán online úton, tanár nélkül is kiválóan megtanulni egy nyelvet, legyen szó akár indoeurópai, akár latin, akár mindezeknél idegenebb és szokatlanabb összetételű nyelvekről is.

Emellett azonban ne feledjük, hogy az ellenőrzés, a segítség és a folyamatos interakció megkönnyíti a feladatunkat és lerövidíti a tanulással mindenképpen eltöltendő időt is, hiszen valamennyi felmerülő kérdésünkre azonnali, releváns választ kaphatunk.

Az internetes oktatóanyagok rengeteget segíthetnek és segítenek is, de csak azok számára lehetnek valóban hatékonyak, akik akár online, akár élő formában, de heti rendszerességgel látogatnak órákat, legyen szó egyéni, vagy csoportos kurzusokról. E kettő is akkor ér a legtöbbet, ha párhuzamosan látogatjuk őket, s nem vagy-vagy jelleggel. Az egyéni órák nagy előnye, hogy aktuális szintünkhöz igazodnak, s bármely kérdésünket bármikor feltehetjük, illetve hibáinkat részletesen, mindenre kiterjedő módon kapjuk vissza átgondolásra, hogy valóban tanulhassunk belőlük. A csoportos alkalmak megtanítanak bennünket az interakcióra és a felszabadult, közérthető beszédre, illetve olyan szituációs játékok segítségével sajátíthatjuk el az élet legjellegzetesebb területein felbukkanó jelenségekre való megfelelő nyelvi kezelésmódot, melyek megkönnyítik az idegen nyelvi közegben való mozgást a hétköznapokban.

A legjobban akkor jársz, ha mind az interneten, mind tanári segítséggel tanulod a nyelvet, így egyik opció előnyeitől sem kell megfosztanod magad. És nem utolsó sorban igazi, maradandó, minőségi tudásra tehetsz szert.

Piroska Tímea

Szerző: Piroska Tímea

Piroska Tímea 15 éve nyelvtanár, felnőttképzési szakértő, tagja a Nyelvtanárok Nemzetközi Egyesületének. Leginkább felnőtt nyelvtanulókkal foglalkozik, motiváló órákat tart és kommunikációs gátakat tör át. Saját nyelviskolát vezet, ami vállalati nyelvoktatásra szakosodott.

Cikk megosztása

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

3 × négy =