Miben segít egy angol nyelvtanfolyam?

“Mi van akkor, ha nem fogom megérteni, nem tudom megtanulni az anyagot? Mi lesz, ha nem fogom tudni használni a mindennapi életben, mert bizonytalan vagyok a tudásomat illetően és csak kudarcélményekkel találkozok majd, amik a kedvem szegik a további tanulásban?”

 Ismerős érzések? Az élet más területeihez hasonlóan a nyelvtanulás során is előjönnek ezek a félelmek. Előbb vagy utóbb, de mindig szembesülünk velük.

Mielőtt belevágnánk egy új nyelv megismerésébe…

Mikor már elkezdtük például az angol tanulást, de nem úgy haladunk az anyaggal, mint ahogy elterveztük. Mikor valaki megszólít minket az utcán angolul, és hirtelen nem tudunk összefüggő mondatokat alkotni, pedig értjük, mit kérdeztek tőlünk, és tudnánk is a választ, de nem jönnek a gondolatok, a szavak, nem tudunk megszólalni, mert félünk attól, hogy rosszat vagy rosszul mondjuk. Mikor nyelvvizsgára készülünk és akár a próba vizsgán, akár élesben nem tudjuk hirtelen a helyes választ, a megfelelő nyelvtant, pedig tanultuk.

Sokan tartanak attól, hogy ha angol nyelvtanfolyamra jelentkeznek, hiába fizetik be a kurzus árát, hiába járnak el minden angol órára, hiába készítik el házi feladataikat, akkor sem fognak megtanulni angolul, mert nehéz a kiejtés, érthetetlen a nyelvtan, nem lesz jó a tanár, vagy a tanulási módszer, és így tovább.

Ha ettől tartunk, akkor mindenképp érdemes utánajárni a legjobb módszereknek, lehetőségeknek.

Nézzünk utána, hogy milyen nyelvtanulási módszereket kínálnak a piacon, és számunkra melyik vezethet a legtöbb eredményre.

Olvassuk el az ajánlásokat, véleményeket, hogy adott nyelviskolában, vagy választani kívánt nyelvtanárunknak milyen eredményei voltak eddig. Gondoljuk végig, hogy mennyi időt tudunk rászánni a tanulásra, ami még kényelmesen, vagy viszonylag kevés kompromisszummal vállalható számunkra.

Ez azért fontos, mert ha túlvállaljuk magunkat, nem lesz energiánk a tanulásra, kudarcaink lesznek és emiatt a legelső, amit félreteszünk majd, az a nyelvtanulás lesz.

Oláh Judit

Szerző: Oláh Judit

Oláh Judit lelkes nyelvtanuló-nyelvgyakorló. Saját nyelvtudása finomításáért újabb és újabb módszereket kutat fel és próbál ki. Csak olyan technikákról ír, melyek nála már beváltak.

Cikk megosztása

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

1 × öt =