Angol nyelvtanulás bátraknak? – Ne félj attól, hogy beszélj!

Talán ezt a témakört pedzegetik a legtöbbet, ha angol nyelvtanulásról van szó. Nyilvánvalóan nem véletlenül.

Mindenek előtt a legnagyobb feladatod az – angol nyelvű beszélőként – hogy feladd minden gátlásodat. Nincs ennél fontosabb. Bújhatod naphosszat a nyelvtankönyveket és tudhatsz minden kifejezésre hat szinonimát, ha leblokkolsz…

Bátorság és önbecsülés! Tudsz angolul és mered is használni a tudásod!

 

Ugye, milyen egyszerűen hangzik, és mennyire idegesítő is olvasni efféle okosságokat. Persze, könnyű dumálni, de akkor, ott, abban a szituációban nincs helye okoskodásnak. Ott beszélni kell. De hogy a francba?

 

Képzeld el mindig, hogy beszélgetőpartnered egyrészt nem a vizsgáztató tanárod, másrészt pedig az esetek túlnyomó részében nem anyanyelvi beszélő. Ez utóbbi annyiban segíti a dolgodat, hogy nem kell attól félned, társad kinevet majd bizonyos apró hibák miatt. Mert nem fog, de egyéb iránt egy angol, egy ausztrál, vagy egy amerikai sem, hiszen az ő célja is többnyire az egyszerű megértetés, rövid megfogalmazás, gyors reakcióigény. A beszélgetés az esetek nagy részében nem esztétikai nyelvharc, hanem diskurzus, a szó lehető legszorosabb értelmében.

 

Minden esetre törekedj a szép és változatos beszédre, de nagyon lényeges tehát, hogy ne feszülj rá!

A beszédtől való félelem szinte mindig abból fakad, hogy kevésnek érzed magad, míg mindazokat, akikhez beszélsz túl soknak, illetve magát a közvetítő nyelvet valami kibogozhatatlan, félelmetes szabályrendszernek.

Na, mindezt felejtsd el már most, a legelején!

 

A nyugalom a meghatározó, legyen a barátod, ha angolul beszélsz! De ezúttal tényleg próbáld megfogadni ezt a kis tanácsot, mert ha parázós vagy, időbe telik, mire alkalmazni tudod úgy istenigazából.

Ugyanakkor ne aggódj, mert van időd és lehetőséged a gyakorlásra. Amint azt múltkori cikkünkben írtuk, barátkozz össze csak úgy olyan külföldiekkel, akikkel lehet angolul beszélgetni és hajrá!

 

Talán nem tűnik mindez kivitelezhetőnek, ha éppen félsz és beszélned kel, de kerülj minél többet beszédhelyzetbe és küzdj meg a démonaiddal!

Szerkesztőség

Szerző: Szerkesztőség

Cikk megosztása

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

9 − 5 =