5 tipp, hogy hogyan lehetünk eredményesebbek az angol tanulásban felnőttként

Ha nem adódik olyan lehetőségünk, hogy angol nyelvterületen járjunk tanfolyamra, vagy nincs bátorságunk szerencsét próbálni, akkor is használhatjuk az előzőekben már megismert mélyvíz technikát. Adunk pár tippet, hogy hogyan lehet ezt a módszert beépíteni az angol nyelvtanulásba:

  1. Keressünk angolul beszélő ismerőst, akivel gyakorolhatunk!Ismerünk olyan embert, aki élt külföldön, vagy jelenleg is angol nyelvterületen él? Van olyan ismerősünk, aki külföldi, és hazánkban él már jó ideje? Ha vagyunk vele olyan kapcsolatban, akkor kérjük meg, hogy segítsen nekünk a nyelv gyakorlásában. Elég, ha csak néhány alkalommal leülünk beszélgetni, akár személyesen, akár Skype-on, már az is gyakorlás, és életszerű tanulás.
  2. Ha nincs ismerősünk, keressünk angolul beszélő új barátokat az interneten!Az internet világában számtalan lehetőségünk adódik arra, hogy online tanuljunk angolul. Tele van az internet elektronikus anyagokkal, és számtalan helyen találhatunk olyan embereket világszerte, akik szívesen beszélgetnek velünk, akár a világ másik feléről. A közösségi oldalak, a tematikus portálok mind lehetőséget adnak arra, hogy ismerkedjünk. E-mail, chat, videótelefonálás. Számtalan módja van annak, hogy online kommunikálhassunk.
  3. Ha külföldre utazunk, beszéljünk, akivel csak tudunk!Ha csak egy rövidebb útra indulunk is, de az úti cél külföld, véletlenül se kerüljük el azokat a szituációkat, amikor angolul kell kommunikálni! Legyen az a határátkelés, a repülőtéri váró, az újságárus, a bolti eladó, a szálloda alkalmazottja, a szállásadónk, vagy egy vadidegen, akitől segítséget kérünk, beszéljünk! Tudatosan keressük az ilyen szituációkat! Ha döcögősen megy is, akkor is próbálkozzunk, gyakoroljunk! Legközelebb sokkal jobban fog menni, mert emlékezni fogunk rá, hogy mit rontottunk el!
  4. Nézzünk szét az interneten, hogy van-e olyan lehetőség, ahol a lehető legolcsóbban, vagy akár ingyen utazhatunk külföldre!Nem is gondolnánk, hogy milyen lehetőségek adottak már manapság, hogy külföldre utazhassunk és kipróbálhassuk az angol nyelvtudásunkat. Csere programok, workshopok, oktatások, ösztöndíjak, nyereményjátékok, nyelvtanulással egybekötött munkavégzés, au-pair program, üdültetés, és így tovább. Az „aki keres, az talál” mondás a nyelvtanulásban és a külföldi utazásban is beválik, csak bele kell vágni.
  5. Keresd tudatosan az angol tartalmakat!Az angol nyelvtanuláshoz mindenhol találhatunk táptalajt (tévé, filmek, sorozatok, honlapok, cikkek, ingyenes nyelvtanulási segédanyagok), csak gyakran kényelmesek vagyunk, és inkább a magyar médiát választjuk. Számtalan angol nyelvű csatorna elérhető már hazánkban is, a Youtube-on több évre elegendő angol nyelvű tartalom található. Ha van DVD- vagy médialejátszónk, biztosan találunk olyan filmet, vagy sorozatot, ahol van angol nyelvű hangsáv és angol felirat. Ha zenét hallgatunk, figyeljünk a dalszövegekre. Ha híreket, vagy cikkeket olvasnánk, keressünk külföldi lapokat. Olvassunk eredeti nyelven, akár regényeket is! Ha van valamilyen hobbink, akkor nézzünk utána, milyen angol nyelvű anyagok állnak rendelkezésre a kedvenc elfoglaltságunkról.

Ha alkalmazzuk ezeket a megoldásokat, észre sem fogjuk venni, hogy mekkora fejlődést érünk el viszonylag rövid idő alatt.

Ha már jól beszéljük a nyelvet, akkor is vezessük be a mindennapi életünkbe ezeket a szokásokat, és az angol nyelvtudásunk sokáig megmarad, mert így folyamatosan gyakoroljuk a nyelvet.

De ne feledjük! A mélyvíz módszer önmagában nem elég. A klasszikus nyelvtanulást nem váltja ki, de sokkal hatékonyabbá teszi azt, és jelentősen felgyorsítja a folyamatot!

Piroska Tímea

Szerző: Piroska Tímea

Piroska Tímea 15 éve nyelvtanár, felnőttképzési szakértő, tagja a Nyelvtanárok Nemzetközi Egyesületének. Leginkább felnőtt nyelvtanulókkal foglalkozik, motiváló órákat tart és kommunikációs gátakat tör át. Saját nyelviskolát vezet, ami vállalati nyelvoktatásra szakosodott.

Cikk megosztása

Visszajelzés/Visszakövetés

  1. A mélyvíz technika – a felnőttképzésben be kellene vezetni! | Angol Nyelvtanulas - […] Öt tipp, hogy hogyan lehetünk eredményesebbek az angol nyelv tanulásában felnőttként […]

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

14 + tizenhárom =