Sok film, kevés túlgondolkodás – Hogyan nézzünk angolul filmeket?

A tipphalmazok legtöbbjében nagy számban találkozik az ember olyan tanácsokkal, amelyek az angol nyelven történő filmezésben látják a hatékony angol tanulás kulcsát. Szórakoztató, kikapcsolódásunk nagyszerű eleme lehet, mégis rengeteget tanulhatunk belőle.

De vajon lehet rosszul is filmet nézni? Vagy inkább pontosítsuk a kérdést és fordítsuk pozitívra: hogyan nézzünk idegen nyelvű filmet úgy, hogy közben valóban gyarapítsuk a nyelvtudásunkat?

Az első kérdés máris, hogy feliratos, vagy nem feliratos? Ezen belül pedig azonnal jön a következő: ha van felirat, akkor az angol legyen, vagy magyar?

A magyar felirat sokat segít, ugyanakkor kissé kényelmessé is tesz, ennek megfelelően kevésbé hatékony, mintha a film hangjához hasonlóan a felirat is angol.

Angol nyelű felirattal érdemes tehát kezdeni, melyet néhány filmet követően, amikor már érzed, hogy néhány perc után átáll az agyad, már nyugodtan elhagyhatsz.

Fontos tehát a fokozatosság elve. Először akár azt is megteheted, ha nem vagy elég biztos a tudásodban, hogy magyar felirattal nézed a filmeket, erről azonban gyorsan szokj le, mert az agyad rááll a gyors és hatékony szövegolvasásra, ami önmagában nagyon jó, de épp azt hátráltatja, amit szeretné elősegíteni az angol nyelvű filmnézéssel. Szóval a biztonság kedvéért inkább gyorsan kapcsolj angolra!

Akkor „jársz el” a leghatékonyabban tehát (persze ehhez azért már kellenek biztos alapok), ha egész egyszerűen bedobsz a lejátszóba egy filmet angolul és nézed. A legegyszerűbb megoldás ezúttal is a legjobb. Sokszor így van ez…

Engedd el magad, keresd ki a kedvenc filmjeidet és nézd őket újra angolul, ha eddig ugyanezt szinkronnal tetted volna!

Egy valamire azonban nagyon figyelj oda! Legyen a listában olyan mozi is, amit még nem láttál! Ezek lehetnek a prémium darabok. Főleg, ha komolyabb alkotásokról van szó. Ha a film végére a bonyolultabb szálakat is összerakod, hidd el, hogy komoly megelégedettségérzéssel állsz majd fel a fotelből.

 

Piroska Tímea

Szerző: Piroska Tímea

Piroska Tímea 15 éve nyelvtanár, felnőttképzési szakértő, tagja a Nyelvtanárok Nemzetközi Egyesületének. Leginkább felnőtt nyelvtanulókkal foglalkozik, motiváló órákat tart és kommunikációs gátakat tör át. Saját nyelviskolát vezet, ami vállalati nyelvoktatásra szakosodott.

Cikk megosztása

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

négy × 5 =