Tanuld meg használni a nemzetközi fonetikai ábécét, az IPA-t!

Az IPA-t kifejezetten azért készítette el egy nemzetközi nyelvészeti kutatócsoport, hogy a világ legtöbb nyelvének kiejtését hangszóanyagok hiányában is bárki el tudja sajátítani a tanulás során.

Ha problémáid vannak a kiejtéssel és (joggal) óckodsz a mezei fonetikus leírásoktól, akkor sokat könnyítesz a helyzeteden, ha tanulmányozod a szócikkek zárójeles részeit is.

Az IPA speciális karakterei azt a célt szolgálják, hogy legyen bár akármi is az ember anyanyelve, mégis képes legyen hitelesen és az eredeti formátumhoz minél hűebben kiejteni az adott, aktuálisan leírt anyagot, A legtöbb probléma bizonyos mássalhangzók és magánhangzók egymásmellettiségéből fakad, ezen kapcsolatokat elemzi részletesen a fonetika tudománya, nekünk nyelvtanulóknak azonban nem szükséges tudományos szinten elmélyülnünk a témakörben, elég eltölteni egy hetet az IPA tanulmányozásával. Aki elég ügyes, még bizonyos afrikai, vagy ázsiai nyelvek kiejtésének sajátosságait is megismerheti mindenféle hangzóanyag nélkül is, ami hatalmas előnyt jelent, főleg, ha belegondolunk, hogy régen egészen más volt egy akár csak angolul is egymagában tanulónak.

Az ismert anekdota szerint Kossuth Lajos amerikai emigrációjának idején lelkes angol nyelvű beszédet intézett hallgatóságához egy olyan rendezvényen, ahol többek között magas beosztású államférfiak is az előadó sorában voltak, ahol is az egyikük, talán egy kormányzó meghatottan fordult a mellette ülőhöz, majd lelkesen jegyezte meg: „Hát, én nem hittem volna, hogy a magyar nyelv ennyire hasonlít az angolra.”

Kossuth-kifli. Szabadságharcunk vezéralakja természetesen egyedül, autodidakta módon tanult meg angolul, s bár írni kiválóan tudott a nyelven, a kiejtés mikéntjéről nem sok fogalma volt, hiszen akkoriban, az 1800-as évek végén felében még nem létezett egyezményes hangjelölő írásmód.

Erről már írtunk egy korábbi cikkünkben, de Arany János sem érzéketlen volt a rímre, amikor a magyar „sír” és az angol „sir” szavakat párba állította, egész egyszerűen a következőhöz hasonló módszereket alkalmazó szótárral még nem rendelkezett: sir – (s3:).

Szerkesztőség

Szerző: Szerkesztőség

Cikk megosztása

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

tizennyolc + 16 =