Tanulj online, angol nyelven, külföldi egyetemeken!

2014 nagy durranása volt a MOOC (ejtsd: múk), vagyis a Massive Open Online Courses térhódítása.

Egyre több olyan felület jött létre, ahol külföldi, nem ritkán neves felsőoktatási intézmények tették elérhetővé egy-egy kurzusukat teljesen ingyenesen. Mindössze stabil internetkapcsolatra és regisztrációra van szükség, no meg némi szabadidőre és tanulásra, hogy sikeresen teljesítsd akár a Harvard, a Stanford, vagy más egyetemek tanfolyamait.

Ez már önmagában is hatalmas motivációt jelenthet, ráadásul mindemellett az angoltudásodat is csiszolhatod. Ezek a képzések nem angol nyelvtanfolyamok, de ha hatékonyan veszel részt a képzésben, az komplett angol nyelvleckének is beillik. Alapfok felett már vannak olyan előadások, amikkel meg tudsz birkózni, de középfokú vagy felsőfokú nyelvvizsgára készülve keresve sem találnál jobb kiegészítő anyagot az angolod fejlesztésére. Találd meg a téged érdeklő témákat, iratkozz be az adott kurzusra, és böngészd végig a lehetőségeket. Tudsz feliratot illeszteni a videóhoz? Le tudod lassítani az előadás beszédjének sebességét? Használd ezeket az eszközöket bátran! Töltsd le az előadások szövegeit pdf-ben, olvasd át, az ismeretlen angol szavakat jegyzeteld ki (a hatékony szótárazásról lásd az „Hogyan tanuld az angol szavakat, hogy sose felejtsd el őket?” című cikkünket).

A legnépszerűbb

Egyértelműen a Coursera (www.coursera.org). Több, mint 10 millió regisztrált felhasználó használja jelenleg, és majdnem 900(!) különböző kurzusból lehet választani. A programozástól a zeneelméletig, pszichológiától a paleobiológiáig gyakorlatilag bármilyen témában indulnak folyamatosan kurzusok, és ha teljesíted a kurzus követelményeit pdf-ben tanúsítványt kapsz az elvégzéséről. Vannak megszállott courserások, a top 50-ben olyanok vannak akik több mint 20 kurzust végeztek el sikeresen. Vannak könnyebbek, amik heti 5 óra tanulást igényelnek (ebből kb. 1 óra a videók, hanganyagok, a többi az olvasmányok és házi feladatok elvégzésére fordítandó idő), de a stanfordi tanúsítványhoz már meg kell küzdeni: nem ritka a heti 15-20 órát is igénybe vevő tanfolyam.

Hivatalos munkaerőpiaci értéke Magyarországon egyelőre nem nagyon van az ilyen kurzusoknak, azonban jól mutatja a külföldi elismertségét, hogy a szakmai LinkedIn profilon külön menüpontban tüntetheted fel a sikeres Courserás tanfolyamod.

Papírt is kapsz!

Az Alison (www.alison.com) olyan kurzusokat kínál, ahol ún. Certifacte vagy Diploma is szerezhető. Ez utóbbi persze nem összekeverendő a felsőoktatási intézmények által kiadott diplomákkal; rövidebb, speciális kurzusokat jelent. A tanfolyamok elvégzése ingyenes, de a papír kiállításáért már fizetni kell. Matematikai, pszichológiai, üzleti kurzusok mellett nyelvtanfolyamok elvégzésére is van lehetőség.

Bármit, bárkitől

Az Udemy (www.udemy.com) hasonlóan kezdte mint a Coursera, aztán picit másfelé vette az irányt. Továbbra is megtalálhatóak rajta ingyenes egyetemi kurzusok, viszont több olyan tanfolyamot is el lehet végezni, melyet egy-egy cég vagy magánoktató kínál. Sőt, ha érzed magadban a bátorságot, és van valamilyen speciális tudásod akár magad is lehetsz előadó, és pénzt is kereshetsz vele!

Persze ezeken kívűl is számos oldal kínál még tanfolyamokat, a lista a teljesség igénye nélkül itt:

MOOC azaz Massive Open Online Courses

Az ingyenes kurzusokat kínáló oldalak listáját összegyűjtöttük Nektek, a listát folyamatosan bővítjük!

Egyetemi kurzusok

Nem egyetemi kurzusok

Nyelvtanfolyamok, nyelvgyakorlást segítő oldalak

A gyűjteményt a Lifehack (http://www.lifehack.org/articles/money/25-killer-sites-for-free-online-education.html) és a FreeCourses (http://freevideolectures.com/blog/2012/01/8-free-language-learning-resources-online/) listáiból kezdtük el építeni, és saját találatokkal bővítjük.

Piroska Tímea

Szerző: Piroska Tímea

Piroska Tímea 15 éve nyelvtanár, felnőttképzési szakértő, tagja a Nyelvtanárok Nemzetközi Egyesületének. Leginkább felnőtt nyelvtanulókkal foglalkozik, motiváló órákat tart és kommunikációs gátakat tör át. Saját nyelviskolát vezet, ami vállalati nyelvoktatásra szakosodott.

Cikk megosztása

Visszajelzés/Visszakövetés

  1. Az angol nyelvtudás rejtett titka | Angol Nyelvtanulas - […] Tanulj online, angol nyelven, külföldi egyetemeken! […]

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

tizenhét − kilenc =