Tartasz már ott, hogy James Joyce regényeit olvasd eredetiben?

Bátorság kérdése az egész. Az angolok túlnyomó többsége afféle kulturális nyomásra, amit természetesen önmaguknak generálnak, rajong Joyce munkásságáért, de valójában nem olvassa, mert nem érti. Joyce írásművészetének egyediségéből adódóan ez nem is csoda: valódi pionír volt, aki lényegében megteremtette a posztmodern regényt, közel száz évvel megelőzve korát.

Ehhez hozzá tartozik az is, hogy munkáinak olvasása nem éppen teázás utáni matiné.

 

Azt mondják, ha van két dolog, amit biztosan megtalálsz egy ír háztartásban, akkor az a Biblia és az Ulysses. Ugyanakkor az is biztos, hogy a tulajdonosok csak az egyik könyvet olvasták, hiszen ha mindkettőt alaposan ismernék, a két könyv közül egy biztosan repülne a házból az ablakon keresztül.

És Joyce lázadása, írásainak ereje nem a tematikában rejlik, nem a karakterek megformálásában, hanem a szerkezetben és mindenek előtt a nyelvjátékban.

 

Ha jó angolosnak tartod magad, kapd elő a Finnegan’s Wake-et, olvass bele és mesélj, mire jutottál! Minden cinizmust félretéve, Joyce angolja egy talán nem is létező, soha nem is létezett, különös kreálmánya írnek, skótnak, rengetegféle angol dialektusnak, s egy hihetetlen elmében rejtőző megannyi struktúrának, melyek között ugyanúgy találni szláv, akárcsak keleti nyelveket.

 

Szóval ne keseredj el, ha azt sem tudod, mi van, miközben olvasod valamelyik regényét. Illetve, ha szeretnél elmerülni Joyce világában, ráhangolódni történeteinek atmoszférájára, szabadon engedve a játéknak, legyen az első a Dubliners. Talán ezzel a regénnyel lehet a leghatékonyabban belerázódni. Felvezetés egy nagy mérkőzéshez: te és James Joyce. Hamar ráébredsz aztán, hogy tényleg egy hatalmas játékról van szó valójában.

 

Ne aggódj, ha kiváló angolosként is bajban vagy időnként ezekkel a szövegekkel. Az angolok is bajban vannak vele, sőt! Az Ulysses legújabb magyar fordításán, melyhez természetesen felhasználták Szentkuthy Miklós fordítását is, egy egész szakértőgárda dolgozott…

Szerkesztőség

Szerző: Szerkesztőség

Cikk megosztása

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

17 + három =