Vissza az alapokhoz – Ne szégyellj ismételni!

Szeretjük a képmutatást. Erről szól az is, hogy manapság mindenki igyekszik jelentősebbnek feltüntetni az angol tudását a valósnál. Hátha majd az látszik kifelé, hogy számunkra evidencia, hogy tudunk angolul.

Érdemes vigyázni és nem bele menni abba, amiből az oroszok alig tudtak kikecmeregni a 19. század második felében a francia kapcsán. Ne legyünk sznobok, hiszen a lényeg a biztos nyelvtudás, semmi más.

 

Persze ne tagadjuk azt se, hogy jó érzés időnként egy kicsit többet mutatni a valóságnál. Ez emberi jellemző, afféle erőfitoktatás, területmeghatározás. Akkor van gond, ha „ellenfelünkről” kiderül, hogy jobb nálunk.

 

Na jó, azért nem háború a nyelvtanulás és a képzések sem a frontvonalon zajló eligazítások. Csak éppen jó tisztában lenni a saját szintünkkel, hogy aztán ne keveredjünk kellemetlen helyzetbe.

Jó példa lehet erre, hogy amennyiben elhitetjük magunkról, hogy folyékonyan beszélünk angolul és sikerrel járunk a megtévesztésben, csak ideig-óráig örülhetünk: éppen addig a pillanatig, amíg teljes nyugalommal fel nem kérnek bennünket mondjuk egy előadás, vagy egy komolyabb beszéd angol nyelvű abszolválásával. Egy ilyen szituáció megsemmisítő lehet.

 

Éppen ezért ne okozzon gondot a rendszeres ismétlés, tudásunk időközönkénti ellenőrzése, a passzív szókincs aktív szókincsbe emelése! Talán nem fűlik a fogunk rá, hogy nyilvánosan valljunk róla: hát, ezt és ezt a formulát bizony egy kissé elfelejtettük, azonban önmagunknak mindig ismerjük be a gyengeséget és tegyünk ellene!

 

Mi volt a baj az orosz szalonok franciájával? Olvassunk bele Dosztojevszkij, vagy Tolsztoj valamelyik regényébe, és láthatjuk, hogy mennyire nem volt valós a korabeli, mániákus francia majmolás. A szalonok megszállott látogatói nem akarták, hogy fény derüljön tudatlanságukra, ezért felvettek egy pózt, melynek velejárója volt, hogy bele-beleszövögették a franciát a társalgási nyelvbe, ezzel alakítva ki egy egészen kellemetlen, affektáló beszédmódot, míg az alap probléma abból fakadt, hogy igazából a legtöbben nem tudtak tisztességesen franciául. Is it clear? Bizony elgondolkodtató…

Szerkesztőség

Szerző: Szerkesztőség

Cikk megosztása

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

négy × 2 =