Melyik a legkönyebb angol nyelvvizsga? 1. rész

Két kérdés van, ami minden középfokú angol nyelvvizsgára készülő szájából előbb-utóbb elhangzik. Az egyik ez: “Melyik a legkönyebb angol nyelvvizsga?”

Ha itt most olyan választ keresel, ami megmondja azt az egyetlenegyet, ami mindenkinek, minden körülmények között megfelelő, el kell , hogy keserítselek.

Sajnos nincs egy jó válasz a kérdésre, hiszen egyéni adottságoktól is függ, de azt segíthetek eldönteni, hogy NEKED személyesen melyik a leghatékonyabb.

Mindenkinek a saját képességei szerint kell vizsgát választania, de honnan tudhatnád, hogy melyik a neked való? Javaslom, nézd meg az adott nyelvvizsgák honlapjait, töltsd le a mintafeladatokat, nézzétek át a tanárral alaposan, és próbáld megoldani. Ne csak egyet, hanem amennyit csak lehet. Így lehet majd látni a különbséget, és el tudod dönteni, melyik fekszik legjobban, majd ezt követően típusfeladatok megoldásával a kiválasztott vizsgára kell gyúrni.

ORIGO nyelvvizsga

Mondhatnám viccesen, hogy minden nyelvvizsgák alfája és omegája, hiszen éveken keresztül nem volt versenytársa, a jó öreg „Rigó utcainak”. Bár népszerűségéből vesztett az egynyelvű nyelvvizsgák térhódításával, még mindig nagyon sokan választják.

Kinek ajánlom?

Ha az angol nyelvtant töviről-hegyire megtanították veled, és nem okoz gondot különbséget tenni mondjuk a Past Perfect és a Past Perfect Continuous használata között, akkor akár azonnal jelentkezhetsz. Ha tudod, hogy melyik típusú Feltételes módú mondatokban (Conditionals) állthat Present Perfect, és ha nem okoz gondot az effect és affect közti különbség, vagy épp a függőbeszéd, ne is gondolkodj tovább. Természetesen ezek csak kiragadott példák, de tény, hogy az Origo erősen nyelvtanközpontú vizsga.

Ha anno még iskolában erre készítettek fel, ne aggódj, a nyelvvizsga felépítése azóta sem változott. Ha tehát kívűlről tudod a levélírási formákat, szabályokat, és remekül tudsz fordítani, akkor hajrá, ez a te nyelvvizsgád.

Pluszpont, hogy a szóbelin – ha ügyes vagy – tudod irányítani a beszélgetést, így a neccesebb témákat ki tudod kerülni.

Kinek nem ajánlom?

Ha nem fújod kívűlről a 12 igeidőt, a going to/will különbségét, a szenvedő szerkezetet, a műveltetőt és a többi csodát, akkor inkább ne küzdj. Ha a fordítási feladatok sosem mentek, inkább ne kezdj el gyakorolni rá, keress más nyelvvizsga-típust. Ha élőnyelvi tudásodat szeretnéd tesztelni, vagy jó vagy problémamegoldásban, akkor válassz inkább az olyan egynyelvű vizsgák közül, ahol ezekre a készségekre lesz szükséged.

Nem mondhatom azt, hogy ez a „legnehezebb” nyelvvizsga, hiszen az akkreditált nyelvvizsgák azonos szinten a Közös Európai Referenciakeretnek (KER) megfelelő kompetenciákat kérik számon, de tény, hogy az ismerettségi körömben ritkán választják ezt a vizsgát. Amikor én szereztem a nyelvvizsgámat, még nem volt választási lehetőség, így ennek kellett megfelelnem, no de én angoltanár is lettem utána

Hasznos link: Angol nyelvvizsga mintafeladatok

Piroska Tímea

Szerző: Piroska Tímea

Piroska Tímea 15 éve nyelvtanár, felnőttképzési szakértő, tagja a Nyelvtanárok Nemzetközi Egyesületének. Leginkább felnőtt nyelvtanulókkal foglalkozik, motiváló órákat tart és kommunikációs gátakat tör át. Saját nyelviskolát vezet, ami vállalati nyelvoktatásra szakosodott.

Cikk megosztása

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

1 × 4 =