5 egyszerű tipp, hogy visszanyerd a lelkesedésedet, avagy hogyan legyél ismét a nyelvtanulók gyöngye :-)

Bizonyára ismered azt az érzést, amikor a nyelvtanulás során, bármilyen szinten, de akár kezdőként is, egyszerűen összedől a világ. Nincs tovább. Leküzdhetetlen akadályokba ütközöl és elveszted a lelkesedésedet.

Az emberek nagy többsége ilyenkor nagy sóhaj kíséretében egyszerűen feladja az egészet. Nem szükségszerű, hogy TE is ezt tedd. Te egyszerűen NEM vagy mások. Ne kövesd a rossz példát!

Ebben a cikkben összegyűjtöttünk egy csokornyi tippet arra, mi segíthet át sikeresen a nehéz időszakon. Lássuk!

 

1) Nézd reálisan a problémát: ha a kocsidról letörik a visszapillantó tükör, nem viszed roncstelepre az egész kocsit. Ahhoz már túl sok pénzt és energiát fektettél bele. Miért lenne másképp a nyelvtanulással? Kár lenne minden eddigi eredményedet, ráfordított erődet és idődet kihajítani az ablakon, csak mert nem érted meg a Present Perfect-et egy pillantás alatt, vagy túl sok szót kellene megtanulnod hétfőre. Az adott problémát oldd meg ilyenkor, azaz csak a visszapillantót javíttasd meg! 🙂 Kérdezd meg a tanárodat, tanulótársaidat, hogyan oldják meg az aktuális gondot. Biztos kapsz jó ötleteket.

 

2) NEM VAGY TÖKÉLETES. Mint ahogy senki más nem az a Földön. Ezt szem előtt kell tartanod, mielőtt túl sokat várnál el magadtól. Nézz magadba! Vajon nem az bosszant, hogy Klárika vagy Jocó gyorsabban halad? Az átkozott hiúság! Biztos van, amiben te vagy jobb. Különösen érvényes ez a tanács vezető beosztásúakra vagy színötös tanulókra, akik amúgy is magasra teszik a mércét és ‘szégyenként’ élik meg, ha nem ők a legjobbak valamiben. Felejtsd el! A nyelvtanulás NEM verseny.

 

3) Mindig tartsd szem előtt a végső célt! ‘Kommunikálni akarok az adott nyelven’. Ragaszd tele a lakást vagy a hűtőt vagy a WC-t 🙂 ezzel az egyszerű kijelentéssel. Ha kreatív vagy, készíts hozzá színes rajzokat, fotómontázsokat. Így könnyebben koncentrálsz majd a pillanatnyi nehézségek leküzdésére, hiszen a CÉL lebeg a szemed előtt (a szó szoros értelmében). 🙂

 

4) Tedd félre egy kicsit a tanulást. Tölts el egy napot a barátaiddal, családoddal. Egyél filmnézés közben jégkrémet. Ha pl. angolt tanulsz, nézz meg egy szigorúan magyar, francia vagy német, stb. filmet, újságot! 🙂 Menj el sportolni. Igyál egy sört. Az agyunk furcsán működik. Ha néha ‘kikapcsolod’, időt adsz neki, hogy feldolgozza a sok-sok információt. Hidd el, megéri!

 

5) Válassz olyan feladatot, ami szórakoztat, és amiben sikeres vagy. Pl. ha szereted a keresztrejtvényt és ügyes is vagy benne, készíts a többieknek az adott nyelven rejtvényt. Ha szeretsz énekelni, tanuld meg egy dal szövegét és add elő a zuhany alatt. 🙂 Ha a rajzolás megy jól, készíts képes szótárt az eddigi szavakból.

 

Végszó: Szinte hallom, ahogy felsóhajtasz: ‘Kinek van ideje ilyen bolondságokra?’ Pedig az élet valamennyi területén szükségünk lenne lazításra, önbizalom növelésre. Szánd rá az időt! Utána mindent bepótolsz majd, hiszen gyorsabban, könnyebben tanulsz!

 

Jó szórakozást! 🙂

 

Sebestyén Hedvig

Szerző: Sebestyén Hedvig

Több, mint 20 éve oldja fel a nyelvtanulók gátlásait. Ezernél is több tanítványa tanult meg angolul sajátos, egyedi humorral átitatott óráin.

Cikk megosztása