Három egyszerű érv arra, hogy miért ne rettegj az angol nyelvtantól, avagy hogyan szelídítsünk szörnyet?

Emlékszel-e még arra, amikor gyerekkorodban attól féltél, szörnyek tanyáznak az ágyad alatt? Magadra húztad a takarót, és rettegve vártad, hogy elmenjenek.

Sokaknak az angol nyelvtan ilyen ágy alatt lapuló mumus, de mint minden félelem esetében, a legjobb taktika a szembenézés.

JÓ HÍREM VAN a takaró alatt rettegőknek: az angol nyelvtan NEM mumus, inkább szelídíthető kiscica!

Nézzük meg 3 egyszerű tényen keresztül, hogyan tudod megszelídíteni a rémet!

 

  1. Tény: a nyelvtan nem a legfontosabb, ha beszélni akarod a nyelvet!

 

A nyelvtan rossz hírnevét az alapozza meg leginkább, hogy az angol nyelvet tanulók az első helyre teszik tanulmányaikban. Magyarországon a poroszos stílusú nyelvoktatás is ráerősít erre a hiedelemre. Ezzel szemben a nyelvtudósok, tanárok szerint, az eredményes kommunikációhoz 80-90% százalékban szavakra és kifejezésekre (sőt, nonverbális kommunikációra) van szükség, míg mindössze a fennmaradó 10-20% a nyelvtan fontossága.

A nyelvtan fontos. De kezdő nyelvtanulók számára korántsem annyira, mint a szavak. Ha tudsz szavakat, nyelvtan nélkül is tudsz beszélni valamennyire. Ha tudod a nyelvtant, szavak nélkül meg sem tudsz szólalni. Jó hír, igaz?

 

  1. Tény: a nyelvtan szerethető és érdekes

 

Tudom, hogy most felsóhajtasz olvasás közben. ‘Persze, a szibériai tigris is szerethető, és az atomfizika is érdekes, de azért egyiket sem ismerném meg szívesen közelebbről.’

Pedig csak a hozzáálláson múlik. Ha kitörlöd az agyadból azt a rengeteg felesleges sallangot és félelmet, ami az iskolai környezetben ért, találsz egy jó nyelvtan könyvet, esetleg egy szórakoztatóbb nyelvtanárt, már sínen vagy.

Próbáld úgy nézni a nyelvtant, mint egy rejtvényt, ami megoldásra vár. Egy logikai fejtörőt. Egy csalogató kihívást.

És ráadásul egy új könyvnek ANNYIRA jó illata van. (Kiegészítőként a YouTube-on is rákereshetsz angol nyelvtan témájú videókra, sok lelkes nyelvtanár osztja meg a gondolatait a témáról.)

Hogyan használd jó illatú, ropogós angol nyelvtan könyvedet?

– fontos szabály, hogy a nyelvtani magyarázatokat akkor keresd elő, amikor a nyelvtanulás során valami magyarázatra szorul. NE a nyelvtan diktálja a tanulmányaid tempóját, úgy tekints rá, mint egy hasznos tanácsokat adó jóbarátra.

– azonban a legegyszerűbb jelen, jövő és múlt időket nézd át alaposan. Ezekre szükséged lesz, ha meg akarsz szólalni angolul. Három azért nem sok, igaz?

– előfordulhat, hogy bogarászós, türelmes, alapos típus vagy. Ebben az esetben hajrá! Vesd bele magad a könyvbe, és addig ne nyugodj, míg mindent meg nem értettél benne! Viszont vigyázz, hogy ez ne menjen a szavak és kifejezések tanulására szánt idő kárára!

 

  1. Tény: a nyelvtan eszköz, nem cél!

 

Érthető módon, elsősorban kommunikálni akarsz (írásban vagy szóban), használni akarod a nyelvet. Nos, jó hírem van. Ezt már akkor is elkezdheted, ha a nyelvtanod nem áll szilárd lábakon. Manapság már a nyelvvizsgák sem annyira nyelvtan központúak, mint pár évtizede.

Tudnod kell, hogy még Angliában sem hurcolnak a Towerbe, és nem veszik a fejedet, ha eltévesztesz egy igeidőt vagy szórendet. Legfeljebb utánanézel, ha idegesít. Az angol igeidők hordoznak jelentést, és érdemes őket elsajátítani. De ne legyél maximalista. A fejlődéshez a gyakorlás vezet. Ha folyamatosan rettegsz, nem tudsz gyakorolni, hiszen lefagysz! A kisgyermekek sem beszélnek eleinte tökéletesen, és képzeld, némelyikből szónok, színész vagy költő lesz! 🙂

 

Remélem, segítettem eloszlatni a félelmeidet!

A mumus létezik, de kedves, szelíd és segítőkész! Ne menekülj előle!

Sebestyén Hedvig

Szerző: Sebestyén Hedvig

Több, mint 20 éve oldja fel a nyelvtanulók gátlásait. Ezernél is több tanítványa tanult meg angolul sajátos, egyedi humorral átitatott óráin.

Cikk megosztása