Csak óvatosan a reklámszövegekkel!

Ha angolul tanulsz és szeretnél minél több frappáns kifejezést használni, hát rengeteg lehetőséged nyílik a legjobb frazeológiai egységek elsajátítására. A reklám- és szlogenszövegek többsége azonban nem tartozik a legjobb források közé. Közel sem…

Az internet és a sok esetben a különféle reklámhordozók bizonyos darabjai tele vannak angol nyelvű szlogenekkel, melyek többsége igen rövid és látszólag igencsak frappáns is, ám ne feledjük, hogy közülük nem egy teljesen szabálytalan, nyelvtani értelemben legalábbis.

Az addig rendben van, hogy viccesek és minimális angol nyelvtudással is megérthetők, ellenben többnyire nem felelnek meg az angol nyelv szabályainak, sőt! Sokszor épp a félreértésekre és a köznyelvi, hétköznapi használatban nem ritkán jelentkező hibákra építenek.

Marketing tekintetében némelyik egészen zseniális, de óva intetnénk az angol tanulásban nagy erőkkel érdekelteket attól, hogy az efféle szófordulatokat beépítsék aktív nyelvhasználatukba.

A félreértés ugyanis újabb félreértést szülhet.

Ha poénkodni szeretne az ember, természetesen semmi akadálya a felhasználásnak, de csak óvatosan!

Ha magunk sem tudjuk, hogy hibáról van szó, könnyen nevetség tárgyává válhatunk (főként anyanyelvi angolok/amerikaiak társaságában. Persze az is előfordulhat, hogy egész egyszerűen csak legyintenek egyet magukban: na, ez sem egy Arthur Conan Doyle…

Ha megtetszik egy-egy reklámszöveg, vagy szlogen, először is bizonyosodj meg róla, hogy helyessége felől nincs kétség. Ha mégis volna, hát annak megfelelően használd! Amennyiben így teszel, még építhetsz is presztízseden, nem arról van szó tehát, hogy vesd meg és ítéld el a hasonló megoldásokat. Csupán a tudatosságra szeretnénk felhívni a figyelmedet.

Ha a frappáns frazémák világában szeretnél elmerülni, ajánljuk a témakörben írott könyveket, illetve a rövid, vékony, de annál velősebb, egynyelvű szótárakat.

Mert nincs a világon annyi angol tanár, hogy elégszer lehessen felhívni a figyelmet az egyik legfontosabb kútfőre, ami csak létezhet: az egynyelvű szótáraknál keresve sem találsz zseniálisabbat!

Szerkesztőség

Szerző: Szerkesztőség

Cikk megosztása

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

17 + tizennégy =