Szereted a jó regényeket? Olvass kétnyelvű könyveket!

Némely kiadók időről időre úgy döntenek, hogy egy-egy szerző életművének egy szeletét kiadják kétnyelvű formátumban, ami az irodalmat kedvelő nyelvtanulók számára maga a Kánaán.

Egyszerre két könyv van tehát a kezedben egyetlen kötésen belül, s dönthetsz úgy, hogy angolul olvasod, s néha belenézel a magyar változatba, de fordítva is működik a dolog. Sőt! Akár párhuzamosan is nézheted a két szöveget, megfigyelve egyfelől a fordítói finomságokat, s megtanulva másrészt a legizgalmasabb nyelvi fordulatokat, megértve azok szituációs felhasználási lehetőségeit.

A kétnyelvű könyvek csodásak!

Nemrégiben jelent meg Kurt Vonnegut műveinek egy igen reprezentatív válogatása, melynek során a kiadó a kétnyelvű kötet lehetőségeit kihasználva bocsájtotta közre újra az egyik legnagyobb hatású modern amerikai író munkáit. Technikájuk az volt, hogy a kiadvány első felében hozták a magyar szöveget, majd következett a teljes amerikai változat fakszimile formátuma, ami annyit tesz, hogy a főszövegnek tartott kiadás nyomdahű másolatát helyezték a könyvbe. Szép és izgalmas megoldás. Egy csipet hamisítatlan Vonnegut! És ami a vicc, hogy a kiadványok a mai napig rendkívül kedvező áron beszerezhetőek, bár minőségük mind a fordítás, mind a kötés tekintetében kifogástalan.

Más kiadók a legtöbb esetben úgy oldják meg a kétnyelvű anyagok sajtó alá rendezését, hogy egyik oldalon szerepel a magyar, majd másik oldalon az angol szövegváltozat, így az olvasó azonnal, mindenféle lapozgatás nélkül hasonlíthatja össze a szöveget, ami nagyon sok nyelvtanár szerint a világ legjobb nyelvtanulási metódusainak egyike, ugyanis a tanulás azonnal kötődik egy vizuális perspektívához is, így könnyebben és mélyebben menthető el az új információ.

Nézz körbe kedvenc könyvesboltjaidban és keresd a kétnyelvű kiadásokat! Ha van olyan módszere a tanulásnak, amiről valóban elmondható, hogy gyakorlása közben fel sem tűnik, hogy tanulsz és nem szórakozol, akkor az a szépirodalmi művek olvasása.

Szerkesztőség

Szerző: Szerkesztőség

Cikk megosztása

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

9 + kilenc =