Az angol szintfelmérők diszkrét bája

Akárhányszor beiratkozol egy nyelvtanfolyamra, az első lépés az lesz, hogy ki kell töltened egy szintfelmérőt. És mivel az angol tesztek is pont ugyanúgy működnek, mint minden más teszt: egy idő után „ráérzel” a jó válaszokra, még akkor is, ha tudás nincs mögötte.

Így kezdődik

Sok nyelviskola Budapesten is annyit vár el tőled, hogy töltsd ki írásban vagy online a tesztjüket, és megoldásaid alapján rögtön be is tesznek egy csoportba. Az első órán már érzed, hogy a csoport neked túl erős, de azzal nyugtatod magad, hogy majd összeszeded magad és felzárkózol. Aztán egyre nagyobb lesz a szakadék a tudásod és a megoldásra váró angol feladatok között. Végül pedig szépen lemorzsolódsz, és magadban keresed a hibát… Azt hiszed itt a vége? Ó, nem, az ördögi kör még csak most kezdődik el. Hiszen azért oda- odafigyeltél a nyelvtanfolyamon, valami ragadt is rád, ami a legközelebbi szintfelmérőnél megint segít, hogy jól tippelj, és az egész kezdődik elölről. Innen már csak a türelmeden múlik, hogy hányszor futod meg a felesleges köröket.

Nem a te hibád

A nyelviskolák nagy része elédtol egy ikszelgetős tesztet. Sokszor csak nyelvtani dolgokat kérdeznek – az már haladás, ha érzékelhető, hogy néhány szókinccsel kapcsolatos kérdés is van, de szövegértési feladat, vagy Uram bocsá’ íráskészség mérése olyan ritka,mint a fehér holló. Ha van szóbeli szintfelmérés – ami szintén nem bevált dolog – általában kimerül abban, hogy be kell mutatkoznod, és mondani pár szót magadról, a munkádról, a családodról – vagyis olyan témákról, ami eddig mindig, minden angol nyelvtanfolyamon és szintfelmérőn már előjött.

Mi a megoldás?

Ha legközelebb újra elhatározod, hogy beiratkozol valahova, mondd el őszintén, hogy milyen kétségeid vannak a szintfelméréssel kapcsolatban. Kérdezd meg, hogy van e lehetőség kicsit komplexebb teszt kitöltésére – a legtöbb helyen nagyon segítőkészek az oktatásszervezők és a tanárok. Ha pedig mégsem, akkor ne verd át magad: a teszten csak azokra a kérdésekre válaszolj, amiknél 100%-ig biztos vagy a megoldásban.

Piroska Tímea

Szerző: Piroska Tímea

Piroska Tímea 15 éve nyelvtanár, felnőttképzési szakértő, tagja a Nyelvtanárok Nemzetközi Egyesületének. Leginkább felnőtt nyelvtanulókkal foglalkozik, motiváló órákat tart és kommunikációs gátakat tör át. Saját nyelviskolát vezet, ami vállalati nyelvoktatásra szakosodott.

Cikk megosztása

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

18 − kilenc =