Segítség, meg kell szólalnom angolul!

Gyakori félelem, hogy ha külföldre kell utaznunk, akkor meg kell szólalnunk valamilyen idegen nyelven (legyen az az adott ország nyelve, vagy más nyelvterület).

Szerencsére az angol nyelvet mindenhol beszélik valamilyen szinten. Tudatosan készüljünk fel az utazás során előfordulható kifejezésekből, és merjük is használni őket.

Nem számít, hogy rosszul használjuk az angol nyelvtant, vagy rossz a kiejtésünk. Ha meg akarják érteni, amit mondani vagy kérdezni szeretnénk, akkor – ha csak néhány kifejezést ismerünk is, de társulhat mellé akár a „kézzel-lábbal” magyarázás is – biztosan meg fogjuk tudni értetni magunkat, bárhol vagyunk is, bárkivel beszélünk is.

Azok az emberek, akikkel külföldön kell beszédbe elegyednünk, ugyanúgy kerültek már hasonló szituációba, mint mi; voltak már turisták, nem ismerték az adott ország nyelvét, ahová utazniuk kellett, és így tovább. Ennek megfelelően pontosan tudják, min megyünk keresztül ilyenkor, és igyekeznek a legjobb tudásuknak megfelelően megérteni minket, vagy megértetni velünk azt, amit ők akarnak mondani nekünk.

Kerültél már olyan helyzetbe, hogy megszólított egy idegen az utcán, hogy információt kérjen? Tudtad, milyen kérdésekre számíthatunk? Valószínűleg útbaigazítást kért, megkérdezte, hogy juthat el egy adott helyre. Biztos vagyok benne, hogy nem az angol nyelvtan egyik legnehezebb szerkezetére volt kíváncsi, sőt, le merem fogadni, hogy az sem érdekelte, hány angol nyelvleckét veszel hetente.

Ha félünk attól, hogy nem fogunk tudni egy épkézláb mondatot alkotni, hát készüljünk fel példamondatokkal. Gyakoroljuk be azokat a kifejezéseket, amik ilyen esetben szóba jöhetnek. Használj tanuló kártyákat, vagy rögzítsd egy okostelefonos alkalmazás segítségével (remek szótanuló segítség az Anki).

Biztosan hallottad már, hogy annak túl sok értelme nincs, ha önmagában, az egyes szavakat tanulod, ehelyett kész kifejezéseket, mondatokat írj össze. Az „excuse” szót önmagában maximum egy szódolgozatnál fogod használni, az életben szinte mindig „Excuse me” –vel kérsz elnézést. Megtanulhatod, hogy a „roundabout” körforgalmat jelent, de milyen szövegkörnyezetben fogod alkalmazni? Néhány példa:

  • Can you tell me where I can find the roundabout?
  • At the end of the road you will see a roundabout.
  • Take the second exit on the roundabout.

Azt hiszem nem árulok el titkot, ha azt mondom, ilyen és ezekhez nagyon hasonló mondatokat fogsz használni és hallani másoktól is. Esetleg ha közlekedéstervező mérnök vagy, szakmai közönség előtt beszélhetsz másról is a körforgalmakkal kapcsolatban, na de az ugye már más tészta: a szerkesztett előadás nem ugyanaz, mint az életszerű szituációk gyakorlása.

Piroska Tímea

Szerző: Piroska Tímea

Piroska Tímea 15 éve nyelvtanár, felnőttképzési szakértő, tagja a Nyelvtanárok Nemzetközi Egyesületének. Leginkább felnőtt nyelvtanulókkal foglalkozik, motiváló órákat tart és kommunikációs gátakat tör át. Saját nyelviskolát vezet, ami vállalati nyelvoktatásra szakosodott.

Cikk megosztása

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

11 − három =