Tranzitivitás – Hogy mi??? – Az angol nyelvtan rejtett bugyrai 1. rész

FIGYELEM! Szakmai bejegyzés következik! A cikk elolvasásához kb. másfél percre van szükséged.  

 

Ha az “angol nyelvtan” kifejezést kiejtem a számon, akkor mindenki az igeidőkre, szenvedőre, if-es mondatokra, függő beszédre gondol. Pedig ez csak a jéghegy csúcsa, kéremszépen, vannak itt más finomságok is, ha angol nyelvvizsgára készülsz, akkor pedig jó ezeket is tudnod!

Sőt, azt gondolom, hogy nem feltétlenül fogod megérteni a fenti szerkezeteket, ha nem látod át az angol nyelv rendszerét, nem tudsz olyan apró-cseprő dolgokat, amik megkönnyítik a nyelvtanulásodat. Ezalatt pedig nemcsak a szigorúan vett nyelvtant, de a szókincset is értem.

Vegyük például a címben szereplő tranzitivitást. Nem, nem káromkodom.  És nem fogok mély nyelvészeti magyarázatot sem tartani, mert – bár szerintem érdekes – egyelőre halálra unnád magad tőle.

Amit viszont elmondok (egész pontosan leírok), azt azért teszem, mert SEGÍTSÉGET NYÚJT NEKED.

Az angol igéket két nagy csoportba tudjuk sorolni – lehetnek ún.  transitive (magyarul tranzitív vagy tárgyas) vagy intransitive (magyarul intranzitív vagy tárgyatlan) igék. 

Tárgyas az az ige, amely mögé kötelező tárgyat tenned, mert önmagában nem értelmes.  Ilyen például a give.  

Nincs olyan mondat angolul, hogy “I give.” Nincs értelme. Olyan  viszont már van, hogy ‘I give you a dollar.’ vagy ‘I give a dollar.” vagy “I give a dollar to you.”

Ha az egynyelvű szótárban tehát azt látod egy ige mellett hogy “tran.” vagy “trans.” vagy “transitive”, akkor tudd, hogy mindenképp kell tárgyat tenned mögé, akkor is, ha az csak egy névmás!

Vagyis a “Have you seen this film yet?” kérdésre nem lehet úgy válaszolni, hogy “Yes, I saw yesterday.” , csakis úgy, hogy “Yes, I saw it yesterday.”

Éppen így, a – nyelvvizsgákon rengetegszer elhangzó –  “I like” kifejezés sem helyes, helyette az “I like it/that.” alkalmazandó. Mert a nyelvvizsgáztató is ember, kíméljük meg a lelkét, köszönöm.

Tárgyas igék például: show, put, love, have, want,  stb.

Tárgyatlan igék azok, amiknek nincsen kötelező tárgya, vagyis maga a cselekvés nem a tárgyra irányul, ilyen pl. a “sit”, nincs olyan mondat, hogy “I sit the chair” (Leülöm a széket).

Tárgyatlan igék például: arrive, go, sit stb.

 

És persze vannak olyan igék, amik lehetnek ilyenek és olyanok is, attól függ, mit szeretnénk kifejezni, pl. a write ige idetartozik.

“I wrote a letter yesterday” (tranzitív), de : “What are you doing? Are you reading?” “No, I am writing.” (intranzitív)

Amire mindenképp figyelned kell, hogy tárgyas ige mögé mindig tedd ki a tárgyat! Nemcsak azért, mert az angol nyelvtan szerint ezt kell tenned, hanem azért is, mert így elkerülhetők a tipikus “magyar” hibák (lásd fentebb az “I like” esetét), és sokkal folyékonyabbnak, természetesebbnek fog hangzani a beszéded.

 

Kérdésed van? Oszd meg kommentben, vagy írj a timi@angolnyelvtanulas.info címre!

 

 

Piroska Tímea

Szerző: Piroska Tímea

Piroska Tímea 15 éve nyelvtanár, felnőttképzési szakértő, tagja a Nyelvtanárok Nemzetközi Egyesületének. Leginkább felnőtt nyelvtanulókkal foglalkozik, motiváló órákat tart és kommunikációs gátakat tör át. Saját nyelviskolát vezet, ami vállalati nyelvoktatásra szakosodott.

Cikk megosztása

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

9 + tizenkettő =