Legyél tájékozott és közben tanulj egy kis hivatalos angolt!

Az első kérdés máris felmerülhet a címmel kapcsolatban: mit értünk hivatalos angol alatt és egyáltalán van-e ilyen? A helyzet az, hogy a nyelvvizsgák többségében a brit angol hivatalos formuláinak ismeretéről is számot kell adnod, ugyanakkor az sem baj, ha az Egyesült Államokban beszélt angol kapcsán sem első körben a rapperek szövegei jutnak eszedbe, hanem mondjuk egy szakmailag releváns hírforrás riporterének karakteres, letisztult beszéde.
Igen, van hivatalos angol, ennek alaposabb fejtegetése már nyelvészeti kérdés, ami nem igazán tartozik ide jelen esetben. Főként, hogy nyelvvizsgázni szeretnél és nem elmélkedni.

Ha a bristish angol igazán reprezentatív alkalmazására vagy kíváncsi, akkor kattanj rá a BBC híradóira! Minden este, miután végeztél a dolgaiddal, s szeretnél szusszanni egyet, akár vacsora közben is, nézd meg az esti híradót!
Két legyet ütsz egy csapásra, hiszen egyfelől friss tudásod lesz a világ aktuális, fontos eseményeiről, másrészről naponta találkozol azzal angollal, ami jelenleg a standarnak minősül világszerte. Igaz persze, hogy az újságírók által alkalmazott nyelv tartalmaz bizonyos eltéréseket a standardizált szóbeli nyelvhasználathoz képest, de ez ne zavarjon egy cseppet sem. Ha nézed a híradót, légy tisztába azzal, hogy mit nézel, hallgasd, mit és hogyan mondanak az adott szituációban és szövegkörnyezetben, s igyekezz idővel beépíteni hivatalos jellegű nyelvhasználati gyakorlataidba a tanultakat. Hidd el, hogy nem válik a károdra!

Ugyanez a lehetőség adott például a CNN kapcsán, ha az USA angol hivatalosabb változatára vagy kíváncsi.
Külön izgalmas lehet, ha van időd rá, hogy egymás után nézz meg egy rövid híradót BBC-n, majd egy ugyanilyet a CNN csatornán. Az összehasonlítás során a különlegesebb eltérések miatt jobban rögzülnek majd bizonyos szóképek, kiejtési formák, de nem utolsó sorban a frekventáltabb szavakat is könnyebben megjegyezheted.

Ha sikerül mindezt a napjaidba iktatni, rövid időn belül nagyszerű angol nyelv használó leszel, aki nem mellesleg tájékozott is a világ dolgait illetően.

Szerkesztőség

Szerző: Szerkesztőség

Cikk megosztása

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

16 + 14 =