Négy dolog, amivel egy angol nyelvtanfolyamon biztosan találkozni fogsz

Lazább oktatás, változatos kulturális környezet és különleges csoporttársak várnak rád az angol nyelvtanfolyamon. Mármint ha Angliában végzed el. Több nyelvtanfolyamra is jártam, amikor Angliában éltem, így kijelenthetem: biztosan tudom, miről beszélek.

Ezerféle angol akcentus

Amikor elkezdtem az első nyelvtanfolyamomat egy angliai kisvárosban, teljesen meg voltam győződve arról, hogy jól fogok szerepelni, mivel az angol szintfelmérőm nagyon jól sikerült. Az első feladatunk az volt az első órán, hogy mutatkozzunk be röviden, illetve hogy az előttünk bemutatkozóról mondjuk néhány mondatot az alapján, amit ő megosztott magáról.

Ekkor jöttem először zavarba, mert az előttem szóló francia lányt alig értettem meg az akcentusa miatt. A helyzet később sem változott, legalább tízféle nemzetiség képviseltette magát a csapatunkban az angol nyelvtanfolyamon, és több hét kellett ahhoz, hogy megszokjuk egymás kiejtését. Ennek az az előnye, hogy bármilyen nemzetiségű embert hallok angolul beszélni, engem már nem érhet meglepetés.

Változatos kulturális környezet

A különféle országokból érkezett diákoknak nemcsak az akcentusa volt változatos, hanem a kulturális szokásaik is, így a nyelvtanulás mellett ismerkedhettünk a világgal. Amikor a párkapcsolatok és a házasság volt a témánk, akkor teljesen eltérő gondolkodásmódot és szokásokat ismerhettünk meg egymás által. Voltak olyanok, akiknek a férjük engedélye kellett ahhoz is, hogy az angol nyelvtanfolyamra járhassanak, míg a teljes egyenjogúságban nevelkedett svéd csoporttársnőnk már attól is kiborult, hogy nálunk jellemzően csak a nők maradnak otthon a gyerekekkel szülés után.

Szigorú szabályok

Az angol tanárunk nagyon komolyan vette a szabályokat, és ezt a nyelviskola minden diákjától elvárta. Örök emlékem marad, amikor egyszer egy óra közben tűzriadó volt, én meg jó magyar szokáshoz híven komótosan elkezdtem összepakolni a cuccaimat, ahelyett, hogy gyorsan elhagytam volna az épületet. Az angol tanárom iszonyatosan leszidott emiatt, és nem értette, hogyan viselkedhet így egy felelősségteljes felnőtt ember.

Lazább vizsgáztatás

Az angol nyelvtanfolyamokat lezáró vizsgák sokkal lazábbak, illetve informálisabbak, mint a hazaiak. Diákbarátabbak, nem stresszelik a vizsgázókat, nagyon igazságosak, és az embernek végig olyan érzése van, hogy ezek arra kíváncsiak, hogy mit tudunk, nem pedig arra, hogy mit nem tanultunk meg az angolórák alatt. Különleges élmény ez egy poroszos oktatási rendszerben szocializálódott embernek.

Az elegáns megjelenés sem elvárás a vizsgán, a vizsgázók között eléggé kilógtunk mi, magyarok a szövetnadrágjainkkal és blézereinkkel. Nem arra kíváncsiak, hogyan jelensz meg, hanem arra, hogyan töltöd ki a tanfolyamot záró angol tesztet.

Sarkadi Mária

Szerző: Sarkadi Mária

Sarkadi Mária tanár és újságíró végzettséggel rendelkezik, de főállásban a versenyszférában dolgozik. Korábban élt Angliában, de tanult Olaszországban is, tanított idegen nyelveket, így nyelvtanári, angliai tapasztalatait is megosztja veletek. Arról is fog írni, hogyan lehet könnyen boldogulni, ha a munka miatt külföldiekkel kell idegen nyelven kapcsolatot tartani.

Cikk megosztása

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

tizenhárom + 2 =