Olvasd el a kedvenceidet angolul is!

Ha szeretsz olvasni, tiéd a világ! Míg sokan rengeteg dogot kénytelenek a saját bőrükön megtapasztalni, még akkor is, ha arról talán elég lett volna olvasni valamit az elővigyázatosság kedvéért, addig az olvasó ember testhossz előnnyel bírhat rengeteg területen.

De gondold végig, hogy ha mondjuk oda vagy bizonyos szerzők regényeiért, akkor azok angol nyelvű szövegváltozatainak elolvasásával akkorát fejlődhetsz a nyelvtanulásban, hogy eleinte nem is hinnéd. Igaz az első fejezeteknél még állandó társad lesz a szótár (később is mindig legyen melletted és nézd meg, amit nem értesz!), idővel azonban egész egyszerűen kirajzolódik majd szinte minden érthetetlennek tűnő kifejezés pontos jelentése a szövegkörnyezetből, amiképpen sokat tanulhatsz a különféle igeidők helyes használatáról is, hiszen láthatod őket végre működés közben.

Azt javasoljuk minden esetre, hogy amennyiben igazán gourman olvasó vagy, se kezd az angolul olvasást az Ulyssessel, még akkor, se, ha sokan ajánlják. James Joyce örökbecsű műve sokkal inkább nyelvi kísérletezés, mint angol nyelven írott regény, tehát azzal még várj egy kicsit!

Ha szereted Ernest Hemingway novelláit, olvass el jó párat egész bátran, de ha esetleg bírod a modernebb, abszurd humorral fűszerezett, de nyelvileg jól megérthető regényeket, akkor vedd a kezedben Kurt Vonnegut (ne tévesszen meg a név, amerikai íróról van szó, egy német bevándorló család másodgenerációs leszármazottjáról) mára klasszikussá lett őrületeit!

Az a nagy szerencse, hogy ha inkább a magyar irodalmat szereted, megteheted azt is, hogy kedvenceidet angolul olvasd. Igaz, hogy korlátozott némileg a paletta, ellenben ami elérhető, az biztosan megvan Budapesten az Országos Idegennyelvű Könyvtárban (OIK). Ahová fillérekért beiratkozhatsz és már hordhatod is haza Kosztolányi novelláit, Márai regényeit, vagy épp Petőfi verseit angolul. Ebben az a plusz lehetőség rejlik, hogy amennyiben elég jól ismered az eredeti, magyar szöveget, azonnal érzékelni fogod a különbséget, akárha egy hatalmas, regényes szótárt tartanál a kezedben. Hihetetlen előnyökre tehetsz szert!

Olvass szépirodalmat angolul és ismerd meg az angol nyelvben rejlő valódi szépséget!

Szerkesztőség

Szerző: Szerkesztőség

Cikk megosztása

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

8 + tizenhat =