Ha az angol nyelvvizsgától kiver a víz…

Az angol nyelvvizsgára készülve szinte mindenki fejében megfordultak már ezek a kérdések:

  • Mi lesz akkor, ha időt, pénzt és energiát fektetek a tanulásba, de nem lesz semmi haszna a megszerzett tudásnak?
  • Mi lesz, ha leblokkol az agyam a vizsgán vagy az első gyakorlati megmérettetésnél?
  • Mi lesz, ha nem sikerül levizsgáznom, bármennyit is tanulok?

Hogyan győzzük le ezeket a félelmeket?

Bármilyen egyszerűnek is tűnik a válasz, sokszor elfelejtjük, vagy nem is gondolunk rá, hogy a megoldás: nézzünk szembe a félelmeinkkel!

Ez fokozottan igaz a nyelvvizsgára való készülés során is. Minden nyelvvizsga típusnál találunk a vizsgaszervező honlapján szintnek megfelelő minta feladatsorokat az írásbeli, valamint szóba jöhető témákat a szóbeli vizsgára. Számtalan nyelvvizsga felkészítő tankönyv található a könyvesboltok polcain, vagy akár az interneten is kereshetünk ilyen ingyenesen elérhető online angol feladatokat. A lényeg a gyakorlás, és minél több feladat megoldása, hogy minden lehetséges feladatra fel tudjunk készülni.

Szóbeli vizsgára dolgozzunk ki egy forgatókönyvet a szóba jöhető témák alapján amit a vizsgán szerintünk kérdeznének, vagy épp mi mit mondanánk az adott témáról.

Ha bizonytalanok vagyunk, kérhetünk nyelvtanártól segítséget, vagy kereshetünk tematikus angol nyelvkönyveket, amelyekben előre kidolgozott mondatokkal adnak példát számunkra. Ezeket a mondatokat, ha kellőképpen begyakoroljuk, magabiztosabban állhatunk majd a megmérettetés elé. Rögzítsük magunkban, hogy ha valaki ezt vagy azt kérdezné tőlünk, miket válaszolnánk.

Gyakoroljuk azt, hogy ha nem jut eszünkbe egy szó, akkor próbáljunk meg szinonimát találni, vagy körbeírni azt a szót.

Próbáljuk meg úgy felfogni az olyan helyzeteket, amikor nem jut eszünkbe egy szó, hogy ez csak egy Activity, vagy kvíz játék.

Ezekkel a módszerekkel elkerülhető, hogy egyszavas válaszokkal vagy vizsgadrukk miatti szótlansággal kelljen szembenézni a vizsgáztatókkal.

Ne felejtsük el azt sem, hogy a nyelvvizsga még önmagában nem garantálja, hogy valaki jól beszél angolul!

Egy adott időszakban, egy adott vizsgán jól szerepelt, de ha nem gyakorolja, használja folyamatosan a nyelvet, akkor rengeteget felejthet. Ha nem sikerülne a nyelvvizsgánk, akkor se adjuk fel a tanulást, mert a mindennapi életben lehet, hogy többre jutunk a folyamatosan használt nyelvtudásunkkal, mint az, akinek van arról papírja, hogy egyszer elegendő volt a nyelvismerete. Meg aztán, a nyelvvizsga nem mindenkinek sikerül elsőre, ezt is tartsuk szem előtt!

Ne felejtsük el: az angol nyelvvizsga nem egy leküzdendő akadály, hanem eszköz arra, hogy célirányosan fejlesszük nyelvtudásunkat!

 

Oláh Judit

Szerző: Oláh Judit

Oláh Judit lelkes nyelvtanuló-nyelvgyakorló. Saját nyelvtudása finomításáért újabb és újabb módszereket kutat fel és próbál ki. Csak olyan technikákról ír, melyek nála már beváltak.

Cikk megosztása

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

négy × 1 =