Elegem van az angol tanulásból!

Először is nyugodj meg! Könnyű ezt mondani, persze, de azért próbálj meg lazítani egy kicsit. Talán túl sok volt egyszerre és ahogyan mondani szokás: jóból is megárt a sok.

Na igen, de akkor most mi legyen?

 

Gondold végig holnap, hogy mi lehet a baj. Próbáld megnevezni, megtalálni azt a talán nem is annyira könnyen beazonosítható indikátort, ami elindította benned ezt az egészet, szóval jöjj rá, mitől érzed úgy, hogy eleged van!

 

Még akkor is kerekedj felül az érzésen, ha épp most kaptad meg a nyelvvizsgád eredményét, amiről kiderült, hogy nem lett meg. Sőt! Menjünk még tovább! Akkor sem végzetes a helyzet, ha már másodjára nem jártál sikerrel. Egy ilyen helyzetben meglepően könnyű megtalálni a választ a  miértre: ráfeszültél a témára.

 

Nem is hinnéd mennyien így vannak ezzel, s bár jelen állapotodban talán nem érzed kívánatosnak, hogy bárki is olyan dolgokkal hozakodjon elő:más is van így ezzel”; „van, akinek nehezebb” stb., gondolj bele abba, hogy a hiba nem a te készülékedben van. Vagy ahogyan a Good Will Huntingban mondja a doki Willnek: „Nem a te hibád!”

Hát nagyon sokszor tényleg nem, vagyis nem úgy, ahogyan a legelkeseredettebb pillanatban hiszed.

 

Ha az ember ráfeszül valamire, legyen szó tényleg az élet bármely területéről is, egyszer csak óhatatlanul leblokkol. A nyelvtanulásnál ez sokszor épp ott bent, a vizsgán történik meg. Hozzád szólnak, megkérdezik, hogy mi a kedvenc italod, vagy hogy mit látsz azon a képen, ahol egy konyha van, s te csak nézel izzadsz, makogsz valamit, majd felkapod a vizet, hogy ez neked nem megy, s kimondod: „She is a kitchen” és elsüllyedsz. Pedig a múlt héten még angolul vitatkoztál a tanároddal arról, hogy Heideggernek igaza van-e abban, hogy a műalkotás független a befogadótól…

Írásbelin ugyanez a szituáció sokszor akképpen mutatkozik meg, hogy idegesen lesed az órát, kapkodsz, kiesik a kezedből a szótár, olyan szavak jelentését is megnézed, amelyeket tíz éve ismersz, s mivel rettegsz tőle, hogy lejár az idő, azt sem tudod, melyik feladattal kezdj.

 

Most nehéz, mert elhagyott az önbizalmad. Ne aggódj, vissza fog térni. Minden estre aludj rá egyet és két napig ne vegyél a kezedbe angol nyelvű szöveget!

Legyen most 48 órára ez az utolsó angol mondat, amit elolvasol: KEEP CALM AND GO DO SOMETHING ELSE.

Szerkesztőség

Szerző: Szerkesztőség

Cikk megosztása

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

hat + tizenegy =